Jerngruvene i Kiruna og Gällivarre skapte slaget om Narvik. For den tyske krigsmakten var stålet av avgjørende betydning, mens britene hadde tilgang til andre kilder. Dermed ble det om å gjøre for tyskerne å sikre jernmalmtilgangen, mens britene på sin side ville ramme tysk krigsindustri ved å strupe ståltilgangen. 01: Krigsmuseet sett fra torget i Narvik © Michael Ulriksen02: Fra utstillingene © Michael Ulriksen 9. april okkuperes Narvik I ly av nattemørket sniker tyske krigsskip seg inn på havna i Narvik, og på morgenen 9.
Color Line - Båt mellom Norge, Danmark, Sverige og Tyskland
Tyskland anfaller Danmark och Norge
Polske styrker går i land i sør, mens franskmennene hovedsakelig går i land i nord. 28. mai blir Narvik gjenerobret av norske og franske styrker med støtte av den britiske marinen. 01: Informasjonen på veggene er rikelig og velskrevet © Michael Ulriksen02: Den store oversikten over slaget i Narvik © Michael Ulriksen03: Våpen, tankvogner og annet krigsutstyr er utstilt © Michael Ulriksen Til slutt er tyskerne klare for evakuering Tidlig i juni holder tyskerne bare et lite bruhode ved jernbanen inn mot svenskegrensa, og det planlegges en evakuering med tog gjennom Sverige. Nå er imidlertid situasjonen for de allierte i Frankrike kritisk, og man velger å oppgi fronten i det høye nord. 10.
Blücher - Riksantikvaren
I tre år gikk frontlinja i Litsadalen mellom Kirkenes og Murmansk i en iskald tundrakrig. Høsten 1944 tvangsevakuerte tyskerne rundt 48 000 av de ca. 70 000 innbyggere i Finnmark og Nord-Troms. De gjennomførte en nedbrenning av alle bygninger og øvrig infrastruktur, og etablerte en ny front mellom Lyngenfjorden og finskegrensa. 01: Daværenden marineminister Winston Churchill inspisererer tropper som kom hjem fra slaget i Narvik med sivile klær. En av disse sendte vantene tilbake til Narvik med "takk for lånet". © Narvik Krigsmuseum02: Norske tropper fra 7.
13. april slår de til igjen, og denne gangen blir alle de resterende 10 tyske jagerne, samt én ubåt, senket. Marinegastene fra skipene går i land, og det tyske bruhodet rundt Narvik er en isolert enklave uten forbindelse med den tyske militærmakta i Sør-Norge. Det tyske bruhodet utvides og skrumper inn Ganske raskt utvider tyskerne bruhodet sitt rundt Narvik, og sikrer blant annet hele jernbanestrekninga inn mot Sverige. I Gratangen i nord blir de imidlertid stoppet, og fra slutten av april klarer norske styrker å presse tyskerne tilbake mot Narvik.
Den siste delen drar paralleller Den siste delen av krigsmuseet forlater hendelsene i Narvik og Nord-Norge, og ser på krig på et mer allment nivå. Dagsaktuelle kriger og konflikter blir behandlet En container vitner bruk av slike i krig og konflikt, og når man går inn i den, hører man en kvinne som var fengslet i to år i en slik synge sin overlevelsessang. En privatbil fra 1938 ble rekvirert først av norske styrker og siden av tyskerne og fullstendig ombygd. En luftvernkanon ble bestilt før krigen og betalt av en dame med samfunnsånd.
Tysk keepervegg venter Norge i VM - Dagsavisen
Langs hele kysten ble det bygget kystfort til vern mot alliert landgang. Veier og jernbaner ble bygd ut i en landsdel hvor all samferdsel hadde gått på sjøen. 02: Den 29. mai 1940 blir ettåringen Bjørn fra Narvik evakuert med fiskeskøyte til en hytte på den andre siden av fjorden. Dokka har han med seg. Familien evakuerer til hytta i Herjangen på grunn av krigshandlingene i byen. Dokka blir liggende igjen når familien returnerer til Narvik etter at bomberegnet er over i byen. I 2010 fant Bjørn dokka igjen da han ryddet på hytta.
Keeperhelten dominerte: Tyskland sendte Norge til - VG
Dokka er å finne på museet © Narvik Krigsmuseum I familien Fischer overlevde kun én jødeutryddelsen Familien Fischer var en av Narviks få jødiske familier. To av familiemedlemmne flyktet over til Sverige, men én av dem kom tilbake og ble arrestert med resten av familien. De ble sendt til Auschwitz og omkom. Sønnen Abel ble imidlertid igjen i Sverige, og ble den eneste overlevende i familien. Nordfronten var en iskald tundrakrig I 1941 kom det tyske angrepet på Sovjetunionen.
Valget i Tyskland – også viktig for Norge! - NUPI
Tysk trussel mot NorgeI motsetning til hva som er den vanlige oppfatningen, hadde fagmiljøer i Hæren og Marinen identifisert og konkretisert en tysk trussel mot Norge lenge før 9. april 1940. Riktignok hadde ingen sett for seg noe som minnet om operasjon Weserübung i målsetning og omfang. Det trusselbildet hvor Tyskland hadde sentral plass ble utviklet i militære kretser med innsikt i strategi, mens ingen i regjeringen eller den øverste forsvarsledelsen så på trusselen som aktuell i sin mest dramatiske form, nemlig et tysk marinestøttepunkt på norskekysten. «Regjeringen stolte på England», som kommanderende general Kristian Laake forklarte etter krigen.
Krigen - Norsk Luftfartsmuseum
april 1940 senkes de to gamle norske panserskipene «Eidsvold» og «Norge», med tap av 282 mann. Byen overgis uten kamp av den tyskvennlige øverstkommanderende, og 2000 østerrikske bergjegere settes i land. 200 norske soldater unnslipper imidlertid, og tar stilling lenger inn langs jernbanen. Slaget på Narvik havn senker den tyske flåten Britiske skip ligger imidlertid i Vestfjorden, og 10. april slår de til mot den tyske flåten på Narvik havn og senker mange skip, både militære og sivile handelsfartøyer, men lider selv store tap.
9. april: Norge satte ny rekord i motstand mot tyskerne
Fiskere og bønder gikk derfor ofte gjeldfrie ut av krigen. Ovnsfabrikken Jøtul fikk i 1940 en leveranse på 4500 ovner til den tyske krigsmakten, og selskapet gikk fra konkursens rand til å bli solid formuende. Vegvesenet og NSB planla nye veier og jernbaner i en storstilt utbygging nordover, og tyskerne fremskaffet slavearbeidskraft fra andre okkuperte land. Nordfronten var Hitlers «skjebneområde» Hitler så på områdene høyt i nord som et «skjebneområde», og det ble investert tungt i befestninger og infrastruktur. Narvik ble hovedbase for ubåtflåten i Nord-Atlanteren, og i de dype fjordene rundt byen kunne ubåtene gjemme seg for allierte fly. Ubåtene spilte en viktig rolle for å senke den allierte konvoitrafikken med krigsmateriell fra USA og Storbritannia til Murmansk.
Tysklandsbrigaden - I tjeneste for Norge
I en slik situasjon var det i følge Wegener meningsløst å møte en britisk blokade med en defensiv strategi. Tyskland måtte i stedet gå offensivt til angrep på britiske sjøforbindelser og blokadetiltak. Det kunne best gjøres ved å ta støttepunkter i Danmark, Norge, på Færøyene og Grønland. Da ville den tyske marinen kunne utfordre britenes sjøkontroll og dermed provosere fram en åpen konflikt. Problemet for Tyskland var at britiske interesser ville være tilstrekkelig ivaretatt så lenge den tyske marinen var lukket inne i baseområdene ved Kiel-Holtenau og Wilhelmshafen.
batteri har inntatt stilling ved Roasme-fjellet © Narvik Krigsmuseum03: Barbering med bajonett ved fronten © Narvik Krigsmuseum Tidsvitnene deler det de opplevde Noe av det som gjør størst inntrykk, er tidsvitnene. Fra flere kilder har museet funnet fram til intervjuer med folk som var til stede. Ivan på 99 kjempet i fjellene ved Narvik, og forteller med åpent ansikt hvordan han måtte ta stilling til det å ta liv.
Undervisningsopplegg: Angrepet på Norge 1940
For det første ble det antatt at Tyskland ville gå langt i å forsvare sin folkerettsbaserte adgang til uskyldig gjennomfart i nøytralt farvann under en britiske blokade, noe som lett kunne føre til konfrontasjoner mellom britiske, tyske og norske marinestyrker. I forlengelse av dette ville Tyskland, for det andre, søke å sikre tilførslene av råvarer fra Skandinavia til sin industri, blant annet svensk jernmalm. Dersom britene forsøkte å stanse denne trafikken, måtte det også føre til konfrontasjoner. Disse tyske målsetningene var først og fremst defensive for å beskytte økonomien.
U20-tropp til privatlandskamper - Norges Fotballforbund